Kerajaan Negeri tawar modal, bantu peniaga kecil

SHAH ALAM, 30 NOV: Kerajaan Negeri menawarkan modal perniagaan kecil-kecilan menerusi program Niaga Darul Ehsan (NaDi) yang bakal dilaksanakan dalam tempoh terdekat.

EXCO pembangunan usahawan berkata inisiatif tersebut bertujuan membantu golongan yang hilang pekerjaan akibat pandemik Covid-19 untuk menceburi bidang perniagaan.

“Ramai yang mahu berniaga tetapi tiada modal, jadi kita salur modal segera kepada mereka selain turut memberi tunjuk ajar dan bimbingan mengenai ilmu perniagaan.

“Kerajaan Negeri sebelum ini memberi penerangan kepada seramai 30 juruterbang dan pekerja syarikat penerbangan Malindo berhubung peluang ditawarkan untuk menjana pendapatan,” kata Rodziah Ismail kepada SelangorKini hari ini.

Beliau berkata Kerajaan Negeri sentiasa berusaha mengurangkan kesan penularan wabak terhadap sektor perniagaan dan kehidupan rakyat.

“Kita memberi kebenaran mereka yang berniaga di rumah menjalankan perniagaan secara pandu lalu tanpa memerlukan lesen pihak berkuasa tempatan (PBT), tetapi dengan syarat berdaftar Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM),” katanya.

Inisiatif NaDi diumumkan Dato’ Menteri Besar Dato’ Seri Amirudin Shari dalam pembentangan Belanjawan 2021 pada 30 Oktober lalu.

NaDi menawarkan bantuan pinjaman RM1,000 hingga RM3,000 kepada pemohon yang layak untuk menceburi bidang keusahawanan.